Velkommen til Sudan!

Sudan - De sorte faraoenes rike

• Individuell tur med lokal guide
• Kan også arrangeres med norsk reiseleder – min. 10 personer

På denne rundreisen i “de svarte faraoenes rike”, besøker du de viktigste arkeologiske stedene nord i Sudan – i det nubiske riket. Du vil få lære om de svarte faraoene, ser pyramidene i Meroe, bestige det hellige fjellet Jebel Barkal, oppleve ørkenen, møte nomader og det gjestfrie og vennlige sudanesiske folket. Det vil også bli båttur på Nilen, spektakulære solnedganger, samt spennende lokale markeder. Blant overnattingsstedene finner vi blant annet Nubian Rest House, som er en opplevelse i seg selv, og teltleiren i Meroe som ligger nydelig til med utsikt over de karakteristiske sudanesiske pyramidene.


Pris kr. 29.550,-

Prisen inkluderer:
Fly tur/retur Oslo – Khartoum.
Program som under.
Transport med sjåfør.
Skatter og avgifter.
Norsk reiseleder.

Beskrivelse av dagsprogrammet

Her ser du fårt forslag til dagsprogram for en innholdsrik reise til Sudan. Vi vil kunne tilpasse programmet slik at det passer dine behov og ønsker. For grupper av min. 10 personer kan vi arrangere norsk reiseleder.

Dag 1 - Avreise fra Oslo

Du sjekker inn på flyet hele veien til Khartoum. En mellomlanding før man ankommer Sudan. Her møtes du av vår samarbeidspartner og kjøres til hotellet.

Overnatting på Villa Holiday Inn Hotel med frokost

Dag 2 - Sightseeing i Khartoum

Sightseeing i Khartoum hvor du besøker Det Arkeologiske museum, gamlebyen Omdurman med Mahdi’s gravkammer og området der den blå og hvite Nilen møtes og blir til 1 stor elv. Etter lunsj på en lokal restaurant blir det besøk til det lokale markedet og soukene i Omdurman. Faller denne dagen på en fredag drar du nærmere graven til sufilederen Ahmed al Nil ved solnedgang. Her får du  da oppleve «Whirling Dervishes». Dette er en seremoni med dans, trommer og bønn.

Overnatting på Villa Holiday Inn Hotel med frokost

Dag 3 - Pyramidene i Meroe

Etter frokost kjører du 50 km nordover og 30 km videre på ørkenvei til tempelruinene Naga og Mussawarat. I Naga blir det besøk til tempelet Apedemak – en bygning med fantastiske dekorasjoner av guder med løvehoder, faraoer og rituelle utskjæringer.

Rett i nærheten, i en vakker dal ligger bosetningen Mussawarat. Her besøker du nok et tempel – også kalt ”The Great Enclosure” (innhegningen) som består av et tempel omringet av en mur. Det store antallet elefanter som er representert på veggene får deg til å tenke på hvilken nytte dette majestetiske dyret hadde i denne perioden. Det blir pikniklunsj i området før turen fortsetter videre nordover. Når du nærmer deg dagens overnattingssted for kvelden kan du nyte synet av 40 godt bevarte pyramider.

Overnattingen blir i komfortable og velutstyrte telt på Meroe Camp før middag serveres i campen.

2 netter i telt på Meroe Camp med alle måltider inkludert

Dag 4 - Meroe og den kongelige by

Hele dagen er viet til pyramidene og den Kongelige By. Pyramidene ligger bare 2 km fra campen og transporten skjer på kamelryggen! Hver og en pyramide har sitt eget gravkammer med vegger som er dekorert med utskjæringer om kongens liv og ofringer til gudene. Etter lunsj i campen går turen videre ned mot Nilen og du får besøke ruinene av ”Den Kongelige By” og en lokal skole. Utgravningene bekrefter at byen Meroe en gang i tiden dekket et stort område. Fortsatt er det områder her som ikke er ferdig utforsket av arkeologer.

De arkeologiske utgravningene i Det Meroitiske Riket i 2011 har blitt ført opp på UNESCOS verdensarvliste.

Lunsj, middag og overnatting på Meroe Camp

Dag 5 - Bayudaørkenen og Karima

Etter frokost drar du fra Meroe, krysser Nilen og kjører inn i Bayudaørkenen. Det er stor sannsynlighet for at du møter isolerte grupper med Basharin-nomader underveis. De bor i små enkle hytter laget av vevde grener. Her lever de med storfamilien, sine esler og kameler. Det blir piknik-lunsj underveis. Etter forseringen av Bayudaørkenen krysser du igjen Nilen før du til slutt ankommer det komfortable Nubian Rest House i Karima.

3 netter på Nubian Rest House med alle måltider inkludert

Dag 6 - Marked og pyramidene i Nuri

Etter frokost besøkes et lokalt kamel- og dyremarked. Ta gjerne en sudanesisk krydret kaffe på en av de mange kafeene. Ferden fortsetter og du går ombord i en liten båt og nyter en avslappende båttur på Nilen. Det blir stopp underveis på båtturen og du får besøke en landsby til fots. Det blir medbragt lunsj i området før turen går videre til utgravningene i Nuri. I Nuri besøker du blant annet en av pyramiden til den store Taharqa.

Middag og overnatting på Nubian Rest House

Dag 7 - Jebel Barkal og El Kurru

Det hellige fjellet Jebel Barkal synes i det fjerne fra hotellet. Tiden før lunsj bruker du til å besøke Amons tempelruiner og pyramidene som ligger ved foten av Jebel Barkal. Etter lunsj besøkes El Kurru og flere gravkamre som befinner seg under pyramidene – delvis kollapset – men med fantastiske dekorasjoner med bilder av faraoen og gudene, samt fargerike hieroglyfer. På returen til Karima kjører du innom et område med forstenet skog – petrified forest. På sen ettermiddag kan du «klatre» opp på det 90 meter høye fjellet Jebel Barkal og får en formidabel utsikt over ørkenområdene, Nilen og ikke minst en vakker solnedgang.

Middag og overnatting på Nubian Rest House

Dag 8 - Old Dongola og Khartoum

I dag blir det en lang dag på veien til Old Dongola hvor du ser restene etter et kristenkoptisk tempel og andre kirkeruiner. Dette er den sentrale delen av den nubiske regionen. Her lever innbyggerne i små landsbyer mellom sanddyner og palmetrær.

Det blir pikniklunsj på veien mot Khartoum.

1 natt på Villa Holiday Inn Hotel med frokost

Dag 9 - Hjemreise

Dagen tilbringes i Khartoum før du blir hentet på kvelden for fly hjem til Norge.

Du lander i Norge, som regel på formiddagen, neste dag.

Inkludert i reisen

Prisen inkluderer:

 • Flyreise med Oslo – Khartoum i økonomiklasse.
 • 3 netter i delt dobbeltrom på Villa Holiday Inn i Khartoum med frokost og 1 lunsj.
 • 2 netter i delt dobbelt telt Meroe Camp i Meroe med alle måltider.
 • 3 netter i delt dobbeltrom på Nubian Rest House i Karima med alle måltider.
 • Transport med sjåfør og engelsktalende guide.
 • Vann under hele oppholdet og til måltidene.
 • Lokale engelsktalende guider og sjåfører.

Prisen ekskluderer:

 • USD 190 som dekker inngang til Nasjonalmuseet, de arkeologiske områdene, fototillatelse og passregistrering.
 • Visum kr. 450,- (utstedes på ambassaden i Oslo)
 • Enkeltromstillegg kr. 4.500,-
 • Evt. brus/juice og alkoholfritt øl (alkohol er forbudet i Sudan)
  Måltider og drikke i Khartoum.
 • Tips til guiden og sjåføren.
 • Reiseforsikring.
 • Alle aktiviteter og utflukter ut over det som er beskrevet i programmet.

Reiseleder – Cathrine Bryn – Ved behov

Ved grupper på over 10 personer vil Cathrine være med på turen som reiseleder. Cathrine og Gro var i Sudan på rekognoseringstur i 2013 og ble så betatt av landet at de bestemte seg for å sette sammen en gruppetur hit. Første gruppeturen ble gjennomført høsten 2015 og var en suksess. Som reiseleder vil Cathrine ta hånd om alt av organisering og hun vil også kunne bistå med sin kunnskap om landet. Engelsktalende sudanesiske guider vil også være med på de forskjellige ettappene av turen.

Praktisk informasjon om reisen

Under finner du en del praktisk informasjon om reisen som kan være greit å få med seg. Ta gjerne kontakt med oss på tlf: 33 03 96 20 for ytterligere informasjon eller andre spørsmål.

Flyreisen til Sudan

Vi velger det mest økonomiske og tidseffektive alternativet på fly. Som regel vil dette være med Ethiopian Airlines via Addis Abeba.

Visum og reiseforsikring

Visum utstedes på Sudanesiske ambasaden i Oslo. Kr. 450,- betales direkte dit. Passet må ha minst to ledige sider etterhverandre i passet.

Alle våre kunder oppfordres til å tegne sin egen reiseforsikring.

Pakketips

Kleskoden i Sudan er relativt streng: ikke shorts (verken for menn eller kvinner). Ingen ermeløse topper for damer. Sudan er muslimsk, men damer trenger ikke å dekke til håret. Dog er det anbefalt å bruke hatt/cap
for å beskytte seg mot solen. Det er uvanlig å vise leggene så lange skjørt eller bukser anbefales. Ikke kle dere utfordrende.

Agenten vår anbefaler myke bager. Der er enklere å stable i bilene. Maks 15 kg per person.

Vaksiner - noen råd basert på egne erfaringer

Ingen obligatoriske vaksiner, men malaria profylaxe anbefales. I vintermånedene (november til februar) er det veldig få moskitos så risikoen er lav, men vi anbefaler at du kontakter deres lokale helseråd for de siste oppdateringer. Sjåføren har med førstehjelpskrin i bilen, men det anbefales å ta med ditt eget lille reiseapotek i håndbagasjen.

Vurder å ta med/bruk Idoform og ta med Immodium for sikkerhets skyld. Vi har aldri tatt drikkevaksine mot kolera (Ducoral) og heller aldri blitt dårlige av maten noe sted i Afrika. Husk å vaske hender nøye før alle måltider! – ta med desinfiseringsmiddel.

Ta kontakt med ditt lokale helseråd!

Ting å tenke på før en slik reise til Sudan

Etter islamsk lov er det ikke tillatt å medbringe alkohol til Sudan. Det er også strengt forbudt å ta med følgende ut av landet: fossiler, steiner og andre arkeologiske objekter.