Kilimanjaro

Kilimanjaro - Machame-ruten

• Individuell tur med lokale guider
• 8 netter (6 netter/7 dager på fjellet)

Den ikoniske fjelltoppen Uhuru utgjør toppunktet av det legendariske fjellmassivet Kilimanjaro. I mange år har turister og reisende ønsket å gjøre et forsøk på Afrikas tak. Faktumet at fjellet er verdens høyeste frittstående fjell gjør at utsikten og opplevelsen er helt unik og ikke finnes på lik linje andre steder i verden. Å klatre Kilimanjaro er en fysisk og psykisk prøvelse for de fleste som prøver seg, men slitet blir fort glemt og du vil sitte igjen med en stor og vakker naturopplevelse – enten du når toppen eller ikke. Vi anbefaler å benytte sjansen til å oppleve safari og sol og bad på Zanzibar etter bestigningen.


Pris fra kr. 26.600,-
Basert på 6 reisende

Prisen inkluderer:
Fly tur/retur Oslo – Kilimanjaro
Program som under
Skatter og avgifter

Alle bildene er tatt av Fredrik Bryn fra bestigning i februar 2017

Beskrivelse av Machame-ruten

Machame-ruten, også kjent som Whiskey-ruten, er en fantastisk rute som starter rett opp til 3800 m.o.h fra sørsiden av fjellet. Herifra beveger du deg østover langs hele sørsiden av fjellet, opp og ned vakre daler og fjellrygger, før du til slutt ankommer Barafu-Camp (Base Camp) på østsiden av fjellet 4600 m.o.h. En av de største fordelene med Machame er at ruten er svært variert og gir en naturlig akklimatisering uten at du trenger å bevege deg tilbake samme veien som du kom i fra. Machame blir derfor sett på som en av de beste rutene, både med tanke på naturopplevelse og at sjansene er størst for suksess når du velger disse rutene.  

Dag 1 - Ankomst Moshi

Du blir hent hentet ved ankomst og kjørt til hotellet for en overnatting før selve utflukten til Kilimanjaro starter. På hotellet møter du guiden som gir deg detaljene for for turen, viktig informasjon, samt gir deg muligheten til å leie ekstra utstyr, f.eks staver, sovepose, regnponcho og lignende.

Overnatting på hotell i Moshi

Dag 2 - Machame Gate til Machame Camp

Moshi til Machame Gate (1490m) – første etappe til Machame Camp (2980m)

Gåtid: ca. 7 timer
Distanse: Rundt 18km
Habitat: Regnskog

Dagen starter med en tidlig frokost på hotellet. Husk å ta med rundt 3 liter vann fra flaske for denne første dagen. Vannet kjøper du på hotellet, men plastflaskene er ikke lov å ta med inn i Kilimanjaro Nasjonalpark, så vannet må helles over på egne turflasker (f.eks Naglene eller camelback) Deretter kommer sjåføren og henter deg. Etter en kjøretur på rundt 1 time ankommer du Machame-gate. Her registreres alle deltakere. Det kan være litt ventetid her da alle portere og utstyr skal organiseres og all bagasje veies for å kontrollere at ingen bærer over den tillatte vekten. Når alt er i orden kan den 7 dager lange gåturen starte. Ved foten av fjellet går skillet mellom jordbrukssonen og regnskogen. Turen starter på god sti som stadig blir smalere. Pass på å ha regntøyet/regnponcho lett tilgjengelig. Det kan fort komme regnbyger på denne etappen. Regnet fører også til at stiene fort kan bli sølete og glatte. Vurder nøye om du går med joggesko eller fjellstøvler. Se an været generelt.

Pole-Pole er noe du kommer til å høre ofte på turen oppover. Det betyr ”sakte-sakte” på Swahili og det er essensielt at du starter å gå sakte allerede nå for å forebygge høydesyke. Du merker det kanskje ikke enda, men kroppen kommer til å måtte jobbe i et miljø den ikke er vant til, så det å øke pulsen unødvendig i starten kan få konsekvenser ettersom du kommer høyere og høyere. Lunsjpakke fra hotellet nytes på veien før du fullfører dagens etappe og kan ta en velfortjent pust i bakken på Camp 1 – Machame Camp. Porterne har allerede passert dere for lengst og campen er ferdig oppsatt ved ankomst. Her får du servert ettermiddagste og varmt vann for litt enkel vask. I 6-7 tiden serveres middagen, og du får allerede her oppleve den imponerende kosten som skal følge deg på turen videre oppover Afrikas høyeste fjell.

1 natt på Machame Camp (2980 moh.)

Dag 3 - Machame Camp til Shira Camp

Machame Camp (2980m) til Shira Camp (3840m)

Gåtid: ca. 6 timer
Distanse: Rundt 9 km
Habitat: Myr og småskog

Å gå Kilimanjaro handler mye om å komme seg opp om morgenen. Du blir vekket rundt kl. 6 og får server en kopp kaffe, varm sjokolade eller te i teltet. Igjen får du eget varmt vaskevann før frokosten serveres i hovedteltet. Det er et varmt element i alle måltidene og det er alltid spennende å se hva kokken, på imponerende vis klarer å stele i stand med sine relativt enkle hjelpemidler. Noe av nøkkelen til suksess er å spise nok og ikke minst å drikke nok vann. Du skal helst ha i deg 3 liter vann i tillegg til annen varm drikke. Vannflaskene samles inn av “waiteren” kvelden før, og kokt vann samlet i nærliggende bekker fylles og returneres til deg før etappen begynner.

Den første timen av gåturen snirkler seg oppover en av de frodige ryggene i åssiden. Etter dette forsvinner trærne og du blir eksponert for en fantastisk utsikt ut over lavlandet. I det fjerne vil du se det majestetiske Mt. Meru dukke opp av disen. Du vil nå også få det første gode overblikket over Kibo (selve Kilimanjaro fjellet) Det er først nå man får inntrykk av hvilket massivt fjell dette faktisk er. Du kommer så frem til Shira Camp hvor lunsj blir servert. Selv om høyden ikke er mer enn 3840 moh. vil du allerede nå kunne kjenne hvordan høyden påvirker deg. Det er ikke uvanlig å føle en lett hodepine allerede nå. Pole-Pole!

Ettermiddagen brukes til en liten site-seeing i området. Forsøk gjerne å sove litt også da kroppen allerede har tilbakelagt 2000 høydemeter siden dag 1. Middagen serveres i teltet før briefing om neste dags aktivitet. Nettene kan nå begynne å bli ganske kalde og det er ikke uvanlig med nattefrost i denne høyden. 

1 natt på Shira Camp (3840 moh.)

Dag 4 - Shira Camp til Barranco Camp via Lava Tower

Shira Camp (3840m) til Barranco Camp (3950m) via Lava Tower (4630m)

Gåtid: 7h
Distanse: Rundt 15 km
Habitat: Semi-ørken

Dagen starter som vanlig tidlig med varm drikke, vaskevann og frokost. Etter en liten stund på stien vil du skue utover Shira-platået hvor du kan se Shira Camp 2 som tilhører naboruta Lemosho. Lemosho og Shira møtes på vei opp til Lava Tower. Denne dagen vil være relativt tøff og mange kjenner at det blir tyngre å bevege seg. Får man puls og blir sliten er det bare å sette ned tempoet. Ved ankomst på Lava Tower Camp vil du se opp på det majestetiske Western Breach. Et skar som fører direkte opp til kraterkanten av Kibo, men frykt ikke du skal hverken opp der eller befinne deg på 4600 meter veldig lenge. Porterene har forlengst tatt deg igjen på vei opp og har allerede startet forberedelsene til lunsj. Du spiser en god lunsj på Shira Tower Camp før du starter på veien ned mot Barranco Camp og stien som beveger seg opp og ned rundt til fjellets østside.

Her kommer en av de mange fordelene med Machameruten til syne. Du får gode akklimatiserings muligheter langs ruten, uten at du går tilbake samme vei som du gikk opp. Akklimatiserings prosessen er viktig for å vende kroppen til stadig nye høyder. Ved ankomst på Barranco Camp er teltene satt opp og det er tid for å slappe av litt før middag. Etter middag og briefing venter en ny natt i teltleiren.

1 natt på Barranco Camp (3950 moh.)

Dag 5 - Barranco Camp til Karanga Camp

Barranco Camp (3900m) – Karanga Camp (3995m)
*Mulig å droppe denne dagen å gå rett til Barafu Camp (4550moh.)

Gåtid: 4 timer
Distanse: Rundt 6 kms
Habitat: Alpine ørken

Etter en natt søvn på Barranco Camp, etterfulgt av de nå godt innøvde morgenrutinene, starter “klatringen” opp Barranco Wall. Det ser bratt ut først, men er du vant med vanlige fjellturer i den norske fjellheimen så er ikke dette noe problem. Pole-Pole. Fra toppen er det spektakulær utsikt ut over Tanzania og du kan nå se helt tilbake til Moshi hvor du hadde den første hotellnatten din. Etter en god pause på toppen av Barranco Wall krysser du et nærmest måneaktig landskap før det igjen er en ny nedstigning til bunnen av den vakre Karanga-dalen. I bunnen renner en elv og ha her i bakhodet at dette er det siste stedet porterene samler vannet du trenger på resten av turen. Det er lett å la seg imponere over bæreevnen og kondisjonen til disse unge karene. Ved ankomst på Karanga blir det servert lunsj. Det kan være smart å forsøke å hvile seg litt godt nå på ettermiddagen. Det kan være vanskelig å sove ettersom du kommer høyere opp til Base Camp (Barafu Camp) dagen etter.

1 natt på Karanga Camp (3995moh.)

Dag 6 - Karanga Camp til Barafu Camp

Karanga Camp (3995m) – Barafu Camp (4550m)

Gåtid: 4 timer
Distanse: Rundt 4 km
Habitat: Alpin ørken

Etter vanlig morgenprosedyre starter turen opp til siste teltleir før toppen. Du vil nå kjenne på hvordan høyden påvirker deg. Stopper du for å ta bilder kan det være svært tungt å ta igjen de andre i reisefølget, så det er best å bare la de andre vente på deg. Pole-Pole.

Det er en stor opplevelse å komme opp til Barafu Camp. Campen ligger på en liten rygg og teltene er slått opp mellom steinene i området. Her vil du få fantastisk utsikt til den hengende Heim breen du ser opp mot toppen. Er det klart vil du få en fantastisk solnedgang og den spektakulære taggete Mawenzi Peak på 5149 moh. bader seg i det rødlige kveldslyset. Har du vært i Jotunheimen vil du kunne se likheten den har til Hurrungane.

Gjør ditt beste for å få i deg nok næring. Det er nå kun timer til bestigningen starter og du må regne med å være ute av posen og klart til toppstøtet ved midnatt. Pakk med deg det du har med deg av varm dunjakke, votter og ekstra mellomlag. Finn frem hodelykten. Den er en god venn igjennom natten. Legg gjerne også batteriet til kameraet i en innerlomme slik at du ikke risikerer å miste strømmen før du får tatt bilder på toppen.

1 natt/kveld på Barafu Camp (4550moh.)

Dag 7 - Barafu Camp til Uhuru Peak

(Toppstøtet) Barafu Camp (4550m) til Uhuru Peak (5895m) med retur til Mweka Camp (3100m)

Gåtid: 6-8 timer til Uhuru Peak, 7 til 8 timer til Mweka Camp
Distanse: Rundt 7km opp – 23 km ned til Mweka
Habitat: Steinrøys, og noen ganger snø

Du blir vekket rundt halv 12-12 og pakker sammen dagstursekken. Etter en lett frokost starter turen opp mot toppen av Afrika. Ha gjerne to lag med ull under skallbuksen og bruk heller glidelåser på siden av skallbuksen til lufting i starten. Nå går tempoet naturlig sakte. Bare tanken på å ta ut kamera for bilder kan være utmattende.

”Strong heart, Strong mind”. Det er det som får deg til toppen av Afrika. Det første målet du tar sikte på er Stella Point. Det er her du ankommer kraterkanten og får kjenne lettelsen av å være ferdig med den største utfordringen av turen. Du må dog ikke vente lenge her da oppstarten etter pauser nå er ekstra tungt. Nå er det kun om lag 150 høydemeter igjen til Uhuru Peak 5895 moh. La guidene hjelpe deg med sekken om du ikke klarer det selv. Husk at de er vant til høyden og ikke bruker langt nær så mye krefter som deg i dette miljøet. Gratulerer! Du er nå vel fremme på toppunktet og kan du skue utover Mawenzi i soloppgang. Etter en stor fysisk prøvelse som dette kan man fort bli litt emosjonell. Husk å få tatt noen stilige bilder så du har «bevis» til dine kjente og kjære hjemme i Norge.

Turen ned fra fjellet begynner med en nedstigning på 1200 meter tilbake til base camp. Her kan du hvile deg litt før lunsj serveres og du starter resten av nedstigningen til Mweka Camp på 3100 moh.. Det kan være godt å avlaste knærne på veien ned, så om du ikke har brukt stavene frem til toppen så kan det være greit å ha de på vei ned. Ved ankomst i campen kan du få deg en velfortjent hvil. Alt av ubehag du måtte ha følt på toppen vil nå ha forsvunnet og forhåpentligvis så har du god matlyst.

1 natt/kveld på Mweka Camp (3100 moh.)

Dag 8 - Mweka Camp til Mweka Gate og retur til hotellet

Mweka Camp (3100m) – Mweka Gate (1980m)

Gåtid: ca 3 timer
Distanse: Rundt 15 km
Habitat: Regnskog

Etter en god frokost vil du få muligheten til å si farvel til porterene, guidene, servitøren og dobæreren. De vil som regel gi en oppvisning med entusiastisk sang. Bli gjerne med på moroa! Dette er en fin anledning til å gi beskjed til teamet, utenom guidene, om hva dere vil gi de i tips, samt takke de for deres strålende innsats for å gjøre denne turen mulig. Selve tipsen gir dere til guidene når dere returnerer til hotellet. Veien ned til Mweka Gate går igjennom fantastisk skog på fin sti. Se etter colobus monkeys og blue monkeys i trærne. Er du heldig vil du se blue monekys helt nede ved stien. Du ankommer til slutt Mweka Gate hvor du signerer deg ut for siste gang. Du blir så kjørt tilbake til hotellet hvor guidene vil holde et avsluttende møte med deg, samt si sin takk for din deltakelse og samle inn tipsen til teamet. Du vil også her motta ditt diplom for bestigningen. Ettermiddagen kan nytes ved bassengkanten med en kald øl.

Overnatting på hotell i Moshi

Prisen inkluderer

Prisen inkluderer:

 • Flyreise fra Oslo til Tanzania tur/retur
 • 2 netter med frokost på hotell i Moshi eller Arusha – før og etter klatringen
 • 6 overnattinger på fjellet inkludert alle måltider, samt varm og kald drikke
 • Egen porter-potty inkludert bærer
 • Transport i privat bil til og fra flyplass og hotell, samt til og fra hotell og Kilimanjaro
 • Alt av skatter og avgifter

Prisen ekskluderer:

 • Lunsj og middager på hotellet før og etter klatringen
 • Drikke på hotellet før og etter bestigningen
 • Eventuell leie av utstyr under hele oppholdet
 • Vann (ca. 3 liter) første dagen fra Machame Gate til Machame Camp
 • Reiseforsikring – husk eventuell utvidelse til ekstrem-forsikring for dagene i høyden
 • Alle aktiviteter og utflukter utover det som er beskrevet i programmet.
 • Tips til guider, portere, kokk og eventuell dobærer – se praktisk informasjon nederst på siden.

Vi tilbyr også de andre rutene på Kilimanjaro.
Ta kontakt for et tilbud!

En bestigning av Kilimanjaro vil for mange kunne virke tøff, men vil oftest være uproblematisk, selv for de som ikke er spesielt trente. De lokale guidene er svært dyktige og vil ta godt hånd om deg under hele turen. Under finner du praktisk informasjon som kan være greit å være klar over. Ta gjerne kontakt med oss på tlf: 33 03 96 20 for ytterligere informasjon eller andre spørsmål.

Flyreisen til Tanzania og Visum

Vi har flere alternativ å bruke når vi setter opp denne reisen til Tanzania. Vi tar først og fremst hensyn til pris og flytider med gunstige mellomlandinger. Med rett booking vil du ankomme tidlig på morgenen og reise sent på kvelden. Det er dette som gir den beste flyten i programmet.

Husk at passet må være gyldig minimum 6 måneder etter utreise dato fra Tanzania. Passet må ha minst 2 blanke sider etter hverandre. Ta med 50USD cash til visum i passkontrollen ved ankomst.

Ingen sedler printet etter 2006 blir akseptert noe sted i Tanzania

Vi oppfordrer alle våre kunder til å inngå en reiseforsikring med deres forsikringselskap.

Vaksiner

Sjekk med ditt lokale kommunale vaksinasjonskontor om hva de anbefaler. Mange tar Hepatitt A og oppdaterer polio og difteri/stivkrampe vaksinen. Vurder å ta med/bruk Idoform (nøytraliserer bakteriene i tarmen og forebygger mageproblemer) og ta med Imodium (stopper akutt diare) for sikkerhets skyld. Malariamedisin kan være greit i visse sesonger, men det beste er å ikke bli stukket i det hele tatt. Vi anbefaler å ta med mygga fra Norge.

Vi som jobber i Ditt Afrika har aldri tatt drikkevaksine mot kolera (Ducoral) og heller aldri blitt dårlige av maten noe sted i Afrika. Vi spiser det vi får servert inkludert salat, is, melkeprodukter etc. Vi unngår bare kjøtt som ikke er gjennomstekt, men det er jo sjelden de serverer det. Vær nøye med hånd hygiene ved måltider. Bruk vanlig fornuftig og skjønn så er sjansen for mageproblemer meget liten!

Prisinformasjon

Prisen over er basert på laveste priser sesongmessig og rimeligste pris og hensiktsmessige tider på flystrekningene. Prisen gjelder pr. person i dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom.

Vi har benyttet en dollarkurs på 8,6 i utregningen av prisen. Denne vil bli justert til gjeldene kurs ved bekreftelse og endelig faktura.

Høydesyke

De fleste som bestiger Kilimanjaro vil føle seg påvirket av høyden i større eller mindre grad. Lett hodepine og liten matlyst er vanlige symptomer på AMS (Acute Mountain Sickness), men er ikke noe farlig. Dette kan døyves lett ved å ta en Paracet eller lignende. Er man hensynsløs vil det kunne oppstå mer alvorlige tilfeller av høydesyke som High Altitude Pulmonary Edema og High Altitude Celebral Edema. Dette er en potensielt dødelig tilstand og kureres kun ved direkte retur til lavere terreng.

Guidene vil underveis gjøre vurderinger av helsen din. Mange måler også blodmetning og puls hver kveld ved middag for å ha en oversikt over hvordan du utvikler deg dag for dag.

Guiden har alltid med mobil telefon og rapporterer hver dag til vår lokale agent i Arusha. Kilimanjaro Nasjonal Park har eget “rescue team” som fungerer utmerket. Sjekk at din reiseforsikring dekker en slik tur. “Rescue team” vil få deg ned til Moshi, men derfra er det egen forsikring som gjelder. Vanlig helårsforsikring fra f.eks Europeiske dekker ikke aktivitet i høyde over 4000 moh. og det vil være lurt å tegne en utvidet forsikring for dagene du befinner deg på denne høyden.

Drikkevann

Første dagen kjøper man vann før man begynner å gå. Det koster 1 USD i lokal butikk og rundt 1,5 USD på hotellet. På Marangu Route kan man kjøpe vann ved hver hytte til USD 3 per flaske (1,5 l). Porterene vil samle vann hele veien. Dette kokes og fylles opp i flaskene dine hver kveld. Mange bruker klortabletter i tillegg, men smaken av klor er ganske markant så det kan være like greit å droppe dette. Vannet er tross alt kokt. Et godt tips er å piffe opp vannet med brusetabletter eller annet sports-pulver. Det kan gjøre det lettere å få i seg nok vann under bestigningen. Det er lurt og ta med en vannflaske som tåler varmt vann (Nalgene)- så kan du ha den i soveposen på kvelden!        

Mat

Du vil få servert alle måltider hver dag. Det vil alltid være minst et varmt element til hvert måltid utenom lunsjen første dagen. Kokkene er svært dyktig, og vi tror du vil bli omponert over hva slags servering du får oppover fjellet. Vi spiser all maten som blir servert og er nøye med hygiene før måltidene.

Det kan være lurt å ha med litt ekstra rasjoner med egen snacks på dagsetappene. Lag gjerne en egen turmiks med tørket frukt, frø, kjerner og nøtter som du kan ha på veien. Tar du med rundt 1 kg av dette, gjerne pakket i mindre zip-lock poser har du nok. Dessuten er det hyggelig å kunne dele en neve med guidene og en og annen porter som måtte komme susende forbi når du har små snacks-pauser.

Toalett

Det finnes felles toaletter på alle campene, men her må du være obs på at det er skikkelig ”hull i gulvet”-tilstander. Det er begrenset med renhold og noen av utedoee er i svært dårlig fatning. Mange velger derfor å bestille et eget porter-potty på turen. Denne doen settes opp i eget dotelt og er forbeholdt deg som gjest. Prisen er 150USD, men inkluderer ikke tipsen til bæreren.

Tips - obligatorisk

Tips kan generelt være litt vanskelig. Det er ikke alltid like lett å estimere hva noen fortjener for sine tjenester, men på Kilimanjaro er dette en obligatorisk tradisjon man ikke kommer unna. Det er dog lett å gi etter man har tilbrakt så mange dager med noen som har gjort en så imponerende jobb som portere og bærere gjør.

Generelt vil 250-350 være en grei standard å gå etter, litt avhenging av hvor lenge man går og hvor mange bærere og andre hjelpere man har i teamet. Det kan være litt jobb å få dette riktig så ta gjerne med pen og papir for å notere litt. Ved Machameruten på 8 dager anbefaler vi følgende pr. deltaker:

Pr. bærer x3 – 50-60 USD (10USD ekstra til servitør og evt. do-bærer)
Ass. Guide – 70-90USD
Hovedguide – 90-120 USD

Servitøren er også en vanlig porter på lik linje med de andre og bærer like mye som de andre av camputstyr. Dersom du har noe gammelt utstyr som du ønsker å gi bort til guidene eller lokalbefolkningen, er det flott om du tar med det.