Velkommen til Sudan!

Sudan - De sorte faraoenes rike

• Vi planlegger ny tur når vi har 10 interesserte og når situasjonen i Sudan er mer avklart enn per april 2019. Send oss gjerne en mail om du er interessert i å reise til Sudan – turen kan også skreddersys.

På denne rundreisen i “de svarte faraoenes rike”, besøker vi de viktigste arkeologiske stedene nord i Sudan – i det nubiske riket. Man lærer om de svarte faraoene, ser pyramidene i Meroe, bestiger det hellige fjellet Jebel Barkal, opplever ørken, møter nomader og det gjestfrie og vennlige sudanesiske folket, båttur på Nilen, spektakulære solnedganger, ser spennende lokale markeder og gamle sivilisasjoner. Overnattingsstedet Nubian Rest House er en opplevelse i seg selv, og teltleiren i Meroe ligger nydelig til med utsikt over pyramidene.


Pris kr. 29.550,-

Prisen inkluderer:
Fly tur/retur Oslo – Khartoum.
Program som under.
Transport med sjåfør.
Skatter og avgifter.
Norsk reiseleder.

Beskrivelse av dagsprogrammet

Her ser du dagsprogrammet for vår gruppereise til Sudan. Små endringer vil kunne forekomme.

Dag 1 - Avreise fra Oslo

Vi sjekker inn på flyet hele veien til Khartoum. En mellomlanding i Doha før vi lander rett før midnatt. Her møtes vi av vår samarbeidspartner og kjøres til hotellet.

Overnatting på Villa Holiday Inn Hotel med frokost

Dag 2 - Sightseeing i Khartoum

Sightseeing i Khartoum hvor vi besøker Det Arkeologiske museum, gamlebyen Omdurman med Mahdi’s gravkammer og området der den blå og hvite Nilen møtes og blir til 1 stor elv. Etter lunsj på en lokal restaurant opplever markedet og soukene i Omdurman. Ved solnedgang forflytter vi oss nærmere graven til sufilederen Ahmed al Nil for å oppleve «Whirling Dervishes». Dette er en seremoni med dans, trommer og bønn som kun foregår på fredager.

Overnatting på Villa Holiday Inn Hotel med frokost

Dag 3 - Pyramidene i Meroe

Etter frokost kjører vi 50 km nordover og videre 30 km på ørkenvei til tempelruinene Naga og Mussawarat. I Naga besøker vi tempelet Apedemak – en bygning med fantastiske dekorasjoner av guder med løvehoder, faraoer og rituelle utskjæringer.

Rett i nærheten, i en vakker dal ligger bosetningen Mussawarat. Her besøker vi nok et tempel – også kalt ”The Great Enclosure” (innhegningen) som består av et tempel omringet av en mur. Det store antallet
elefanter som er representert på veggene får deg til å tenke på hvilken nytte dette majestetiske dyret hadde i denne perioden. Vi spiser pikniklunsj i området før vi fortsetter ferden videre nordover. Når vi nærmer oss vårt overnattingssted for kvelden kan vi nyte synet av 40 godt bevarte pyramider.

Vi installerer oss i komfortable og velutstyrte telt på Meroe Camp før vi spiser middag i campen.

2 netter i telt på Meroe Camp med alle måltider inkludert

Dag 4 - Meroe og den kongelige by

Hele dagen er viet til pyramidene og den Kongelige By. Pyramidene ligger bare 2 km fra vår camp og vi rir hit på kameler! Hver og en pyramide har sitt eget gravkammer med vegger som er dekorert med utskjæringer om kongens liv og ofringer til gudene. Etter lunsj i campen forflytter vi oss ned mot Nilen og besøker ruinene av ”Den Kongelige By” og en lokal skole. Utgravningene bekrefter at byen Meroe en gang i tiden dekket et stort område. Fortsatt er det områder her som ikke er ferdig utforsket av arkeologer.

De arkeologiske utgravningene i Det Meroitiske Riket i 2011 har blitt ført opp på UNESCOS verdensarvliste.

Lunsj, middag og overnatting på Meroe Camp

Dag 5 - Bayudaørkenen og Karima

Etter frokost drar vi fra Meroe, krysser Nilen og kjører inn i Bayudaørkenen. Det er stor sannsynlighet for at vi møter isolerte grupper med Basharin nomader underveis. De bor i små enkle hytter laget av vevde grener. Her lever de med storfamilien, sine esler og kameler. Lunsjen har vi med oss og spiser underveis. Etter forseringen av Bayudaørkenen krysser vi igjen Nilen før vi ankommer det komfortable Nubian Rest House i Karima.

3 netter på Nubian Rest House med alle måltider inkludert

Dag 6 - Marked og pyramidene i Nuri

Etter frokost besøker vi et lokalt kamel- og dyremarked. Ta gjerne en sudanesisk krydret kaffe på en av de mange kafeene. Ferden fortsetter og vi går ombord i en liten båt og nyter en avslappende båttur på Nilen. Vi stopper underveis og besøker en landsby til fots. Vi spiser medbragt lunsj i området før vi reiser videre til utgravningene i Nuri. I Nuri besøker vi blant annet en av pyramiden til den store Taharqa.

Middag og overnatting på Nubian Rest House

Dag 7 - Jebel Barkal og El Kurru

Det hellige fjellet Jebel Barkal ser vi fra hotellet. Tiden før lunsj bruker vi til å besøke Amons tempelruiner og pyramidene som ligger ved foten av Jebel Barkal. Etter lunsj besøker vi El Kurru og flere gravkamre som befinner seg under pyramidene – delvis kollapset – men med fantastiske dekorasjoner med bilder av faraoen og gudene, samt fargerike hieroglyfer. På returen til Karima kjører vi innom et område med forstenet skog – petrified forest. På sen ettermiddag «klatrer» vi opp på det 90 meter høye fjellet Jebel Barkal og får en formidabel utsikt over ørkenområdene, Nilen og ikke minst en vakker solnedgang.

Middag og overnatting på Nubian Rest House

Dag 8 - Old Dongola og Khartoum

I dag blir det en lang dag på veien til Old Dongola hvor vi ser restene etter et kristenkoptisk tempel og andre kirkeruiner. Dette er den sentrale delen av den nubiske regionen. Her lever innbyggerne i små landsbyer mellom sanddyner og palmetrær.

Vi har pikniklunsj på veien mot Khartoum.

1 natt på Villa Holiday Inn Hotel med frokost

Dag 9 - Hjemreise

Dagen tilbringes i Khartoum før vi blir hentet på kvelden for fly hjem til Norge.

Vi lander i Norge neste morgen.

Inkludert i reisen

Prisen inkluderer:

 • Flyreise med Qatar Airways tur/retur Oslo – Khartoum i økonomiklasse.
 • 3 netter i delt dobbeltrom på Villa Holiday Inn i Khartoum med frokost og 1 lunsj.
 • 2 netter i delt dobbelt telt Meroe Camp i Meroe med alle måltider.
 • 3 netter i delt dobbeltrom på Nubian Rest House i Karima med alle måltider.
 • Transport med sjåfør og engelsktalende guide.
 • Vann under hele oppholdet og til måltidene.
 • Norsk reiseleder Cathrine Bryn fra Ditt Afrika.

Prisen ekskluderer:

 • USD 190 som dekker inngang til Nasjonalmuseet, de arkeologiske områdene, fototillatelse og passregistrering.
 • Visum kr. 450,- (utstedes på ambassaden i Oslo)
 • Enkeltromstillegg kr. 4.500,-
 • Evt. brus/juice og alkoholfritt øl (alkohol er forbudet i Sudan)
  Måltider og drikke i Khartoum.
 • Tips til guiden og sjåføren.
 • Reiseforsikring.
 • Alle aktiviteter og utflukter ut over det som er beskrevet i programmet.

Reiseleder – Cathrine Bryn

Reiselederen på turen vil være Cathrine Bryn. Cathrine og Gro var i Sudan på rekognoseringstur i 2013 og ble så betatt av landet at de bestemte seg for å sette sammen en gruppetur hit. Første gruppeturen ble gjennomført høsten 2015 og var en suksess. Som reiseleder vil Cathrine ta hånd om alt av organisering og hun vil også kunne bistå med sin kunnskap om landet. Engelsktalende sudanesiske guider vil også være med på de forskjellige ettappene av turen.

Praktisk informasjon om reisen

Under finner du en del praktisk informasjon om reisen som kan være greit å få med seg. Ta gjerne kontakt med oss på tlf: 33 03 96 20 for ytterligere informasjon eller andre spørsmål.

Flyreisen til Sudan

Vi flyr med Qatar Airways om Doha. Det er derfor mulig å enkelt kombinere reisen med et par dager i Doha for de som måtte ønske det.

Visum og reiseforsikring

Visum utstedes på Sudanesiske ambasaden i Oslo. Kr. 450,- betales direkte dit. Passet må ha minst to ledige sider etterhverandre i passet.

Alle våre kunder oppfordres til å tegne sin egen reiseforsikring.

Pakketips

Kleskoden i Sudan er relativt streng: ikke shorts (verken for menn eller kvinner). Ingen ermeløse topper for damer. Sudan er muslimsk, men damer trenger ikke å dekke til håret. Dog er det anbefalt å bruke hatt/cap
for å beskytte seg mot solen. Det er uvanlig å vise leggene så lange skjørt eller bukser anbefales. Ikke kle dere utfordrende.

Agenten vår anbefaler myke bager. Der er enklere å stable i bilene. Maks 15 kg per person.

Vaksiner - noen råd basert på egne erfaringer

Ingen obligatoriske vaksiner, men malaria profylaxe anbefales. I vintermånedene (november til februar) er det veldig få moskitos så risikoen er lav, men vi anbefaler at du kontakter deres lokale helseråd for de siste oppdateringer. Sjåføren har med førstehjelpskrin i bilen, men det anbefales å ta med ditt eget lille reiseapotek i håndbagasjen.

Vurder å ta med/bruk Idoform og ta med Immodium for sikkerhets skyld. Vi har aldri tatt drikkevaksine mot kolera (Ducoral) og heller aldri blitt dårlige av maten noe sted i Afrika. Husk å vaske hender nøye før alle måltider! – ta med desinfiseringsmiddel.

Ta kontakt med ditt lokale helseråd!

Ting å tenke på før en slik reise til Sudan

Etter islamsk lov er det ikke tillatt å medbringe alkohol til Sudan. Det er også strengt forbudt å ta med følgende ut av landet: fossiler, steiner og andre arkeologiske objekter.